Wandelen in de wijk - De Volgerlanden
Wandelen in de wijk
Maandag 11 januari 2021
Nieuws

Wandelen is gezond! Gelukkig kun je op dat vlak in De Volgerlanden letterlijk alle kanten op. Dus doe je wandelschoenen aan met een dikke jas, sjaal en trek die muts maar over je oren, want het is heerlijk wandelen door de wijk! En... met alle kerstverlichting nu ook nog eens heel sfeervol. 

Wandelen is hartstikke gezond en ook ideaal als je lekker bij wilt kletsen. Dus bel je vader of moeder, broer of zus, vriend of vriendin en doe samen ‘een rondje Volgerlanden’. Zo zie je elkaar toch weer even - op afstand - ben je gezond bezig en meteen weer op de hoogte van de laatste nieuwtjes.

Welke wijk je ook pakt en hoe lang je je wandeling ook maakt; er is altijd van alles te zien en te beleven in De Volgerlanden. Want de kleurrijk ingerichte woonwijken met veel groen en recreatie zijn niet alleen heel prettig wonen, maar ook heel gezellig wandelen. We hebben vast wat routes voor je uitgestippeld.

 

Sophiapark

Het Sophiapark is hét groene hart van De Volgerlanden en mag bij de wandelroutes natuurlijk niet ontbreken. Via verschillende paden kun je het park met z’n mooie waterpartijen doorkruisen. Gezellige bankjes langs de waterkant of beschut in de luwte van de Sophiabrug zijn ideaal als je even wilt bijkomen in het (winter)zonnetje. Natuurlijk pak je het Sophiapark ook mee voor een wandelingetje naar de winkels van Hoogambacht, een blokje om met de hond of als groene route richting gezondheidscentrum en scholen.

 

Dorpsweide

De loopbrug over De Laan van Welhorst die werd geplaatst in 2012, verbindt het Sophiapark met het nieuw aangelegde groengebied van de Dorpsweide grenzend aan De Vrouwgelenweg. Een waterpartij met een slingerend, uit het gras gemaaid voetpad, een grote rijkdom aan boomsoorten, een klinkerpad door de hoge grassen en een prachtige weg door de weide. Loop je hier recht door dan kom je uit bij de nieuwste villawijk van De Volgerlanden: het Eiland. Langs de prachtig gerealiseerde kavelwoningen kun je verder wandelen door de wijk of een ommetje maken langs de Onderdijkse Rijweg, Zilverreiger en Vrouwgelenweg waar oud en nieuw elkaar ontmoet.

 

Vrouwgelenweg

De Vrouwgelenweg, het oudste weggetje van Hendrik-Ido-Ambacht, is sowieso prachtig om te wandelen. De woningen van toen en nu hebben allemaal het authentieke dorpse karakter dat hoort bij dit traditionele deel van Hendrik-Ido-Ambacht. Landelijke details komen bij alle verschillende type woningen terug; laagbouw, (rieten) daken met overstek, smeedijzeren hekken en oprijlanen, grote raampartijen voorzien van roedes en prachtig aangelegde tuinen met veel groen. Alleen al van wandelen over De Vrouwgelenweg kom je heerlijk tot rust.

 

Perenlaantje

Middenin De Volgerlanden aan De Vrouwgelenweg is het Perenlaantje bewaard gebleven. Grenzend aan de Dorpsweide blijft dit een schitterend groen onderdeel van De Volgerlanden. Oude wilgen grenzen aan nieuw groen dat binnen enkele jaren uitgroeit tot een prachtig dorpspark waar je eindeloos kunt wandelen en genieten van de natuur. Wist je trouwens dat in De Vier Dorpjes een Appellaantje als tegenhanger van het Perenlaantje wordt gepland?

 

Laan van Welhorst, Krommeweg, Sophialaan en Rietlaan

Via al deze lanen kun je De Volgerlanden doorkruisen of combineer ze juist tot één flinke wandeling helemaal om de wijk heen.

 

Een rondje dwars door de wijk

Pak vanuit het Sophiapark de Sophialaan en wandel langs het water met de mooie treurwilgen. Aan de overkant zie je het nieuwe groene speelparkje inclusief kabelbaan. Bij de rotonde steek je over en wandel dan dwars door het kasteel De Heerlijkheid; erg leuk om dit gave project van dichtbij te zien! Vervolgens kun je via de Langeweg je route door De Volgerlanden voortzetten via welk pad je maar wilt; elke wijk heeft z’n eigen unieke stijl.

 

Wil je echt flink kilometers maken?

Dan doe je ronde om de wijk heen. Bijvoorbeeld via de Krommeweg naar de Langeweg en Swanendrift waar je doorwandelt tot De Laan van Welhorst, een U maakt via de Rietlaan en Sophialaan om vervolgens terug te keren op de Laan van Welhorst en vanaf daar je route verder bepaalt. Bijvoorbeeld via het Sophiapark en/of een stukje Vrouwgelenweg. Wedden dat je het na deze wandeling heerlijk warm hebt gekregen en je met een voldaan gevoel huiswaarts keert?

 

Toekomstig wandelgebied

In het laatste project van De Volgerlanden, De Vier Dorpjes, vormt De Dubbele Wetering een groenblauwe as tussen Kruiswiel en De Veersedijk. Met natuur en avontuur, een kade met watergangen, een mooie doorgang voor fietsers en een fijn autoluw wandelgebied met voetgangersbruggetjes over de natuurlijke oevers.

 

De paden op, de lanen in

Voorlopig zijn er nog geen hardloopwedstrijden, maar de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht legde eerder dit jaar wel twee (hard)looproutes aan van 5 en 10 kilometer. Wil je de paden op en de lanen in buiten De Volgerlanden, dan zijn deze routes erg leuk om te lopen. Start/finish: hartje Volgerlanden bij winkelcentrum Hoog Ambacht.

 

Tekst vind je ook in BrAM magazine december 2020