TurnKey
dinsdag 15 december 2015
Nieuws

De sleutel omdraaien, dozen uitpakken en klaar. Dat was het idee toen een jaar geleden de plannen voor het bouwen van een eigen (droom)huis concreet vorm kregen. Want als je niet de beschikbare tijd én capaciteiten hebt (en het ontbreekt vooral aan dat laatste), is het toch heerlijk als je een kant en klaar huis hebt bij oplevering? Turnkey dus! Ik heb veel respect voor degenen die letterlijk meebouwen aan hun eigen huis, maar naast het tekenen en plannen hebben wij de rest met een gerust hart overgelaten aan de experts. Alle elementen die we vooraf hebben uitgedacht, zijn nu – enkele dagen voor oplevering – zo goed als klaar. De keukenkasten verzonken in de muur, de gietvloer, haard als eyecatcher, hoge kastenwand naast de schuifdeuren die als scheiding dienen tussen de living en woonkeuken, lichte kleuren, hoge plinten en zo kan ik nog wel even door gaan. Al voor de oplevering wordt de tuin aangelegd en is een begin gemaakt aan de badkamers en keuken. En dan gaat het hard, heel hard.  Ook al staan de verhuisdozen overal om mij heen, toch kan ik mij nog niet voorstellen dat we de deur van onze huidige woning binnenkort definitief achter ons sluiten. ‘Het is toch de plek waar onze kinderen zijn opgegroeid’, denk ik dan, terwijl zij het elke dag hebben over hun nieuwe kamer en XL-trampoline in de tuin. De dagen tot de verhuizing strepen ze af! Heerlijk onbevangen.

Het afgelopen half jaar was daarentegen voor ons behoorlijk intensief. Van A tot Z zijn we nauw betrokken geweest bij de bouw, planning en uitvoering van afspraken. Een proces dat veel noodzakelijke tijd en overleg vergt, maar over enkele dagen ontvangen wij officieel de sleutel en kunnen we de champagne ontkurken. Natuurlijk zijn er dan nog opleverpunten; pas in het voorjaar wordt de woning wit gekiemd en de voordeur en garagedeuren moeten nog vervangen worden, om maar meteen twee grote punten op te noemen. Ook dat hoort er bij, maar niets staat onze intrek nog in de weg. Van tekening naar (droom)huis waarin we onze woonwensen volledig hebben kunnen realiseren. Met de woonkeuken en veranda nu al als mijn favoriete plekken van het huis.

Ook het project 'Onder de Linden' krijgt ondertussen steeds meer vorm. De meeste kavels zijn verkocht en aan alle kanten wordt gebouwd. Mooi vind ik het dorpse karakter van al die verschillende type woningen die samen een kleinschalige gezinswijk vormen. Ik hoop dat onze kinderen hier gelukkig opgroeien. En ook al heb ik helemaal niks met tegeltjes - in ons huis kom je geen spreuken op mokken of kussens tegen! –, deze vind ik toch wel toepasselijk; ‘Home is where the heart is’. Want ik realiseer mij meer dan ooit dat je een thuis creëert vanuit je hart, en daar kan geen enkele (bouw)steen tegenop.