Pannenbier!
donderdag 17 september 2015
Nieuws

Pannenbier!

Vrijdag 11 september 2015 is het hoogste punt bereikt in het bouwproces van onze kavelwoning in het project Onder de Linden, De Volgerlanden. Tijd voor een klein feestje dus! Het dak zit er op en dat is weer een bijzondere mijlpaal. Want nu staat er écht een huis. Wauw, dat maakt toch best even indruk.

We hebben met de kids meteen een kijkje binnen genomen, en terwijl zij vooral wilden weten waar hun slaapkamer en badkamer komt, was het voor ons bijzonder om door elke ruimte te lopen, onderwijl visualiserend hoe het er na oplevering uit komt te zien. Naarmate de bouw vordert, gaat ons huis voor mij steeds meer leven. De puntjes op de i voor de keuken en badkamer, nadenken over de kleuren en inrichting, het ontwerp van de tuin en ga zo maar door. Na de ontwerpfase van de woning vooraf, staat tijdens de bouw vooral de inrichting centraal. Super leuk om daar mee bezig te zijn; eerst bepalen wat mee gaat en dan om de tafel met onze interieurstyliste om de juiste kleuren en afmetingen in kaart te brengen.

Verloopt alles dan zo vlotjes? Eigenlijk wel. Ik heb (nog) geen last van bouwstress, maar een goed gevoel bij het traject tot dusver. Het is echt bijzonder om vanaf de eerste paal mee te maken hoe je woning naar eigen ontwerp wordt gebouwd. En dan vooral hoe het steeds meer vorm krijgt, met dus het hoogste punt afgelopen vrijdag als hoogtepunt. Net als bij elke woning die wordt gebouwd, lijkt tijdens de bouw alles optisch veel kleiner. Vooral toen alleen de fundering er nog lag, want als de muren en verdiepingen staan, zie je je huis als het ware groeien. Ondanks een lang proces van finetunen, waarbij we de ontwerptekeningen op het laatste moment nog hebben gewijzigd, liepen we tijdens de bouw wel tegen zaken aan die we misschien toch anders hadden willen doen. Overweeg je een eigen huis te laten bouwen en is het ‘je eerste keer’? Maak dan gebruik van partijen die je begeleiden in de ontwerpfase en tijdens het bouwproces. Zodat je geen zaken vergeet en optimaal gebruik maakt van de beschikbare vierkante meters. Zorg ook voor een regelmatig overleg, want terugkoppeling over de planning en besluiten over de details van je woning – denk aan zoiets simpels als de juiste plek van een stopcontact – zijn tijdens de bouwfase echt van belang.

Bedenk je vooraf wel dat áls je aan de bouw van je droomhuis begint, het je tijd gaat kosten. Ook al is die vaak spaarzaam, het is elke minuut investering waard. Het project Onder de Linden is zo goed als verkocht en de eerste buurtborrel – wat een geweldig initiatief! – hadden we voor de zomer al achter de rug. Globaal doorloopt iedereen natuurlijk hetzelfde bouwproces, wat meteen leuke gesprekstof oplevert. Én goede tips van ervaringsdeskundigen. Een nieuw kavelproject in De Volgerlanden is Watervogels, waar je zelfs de oppervlakte van je kavel kunt bepalen. Alle vrijheid dus, om je droomhuis te realiseren. Tips nodig? Lees mijn vorige blog ‘de eerste (mijl)paal’ nog even door.

Maaike Verzendaal