Luisterpalen in Sophiapark
dinsdag 3 juni 2014
Nieuws

Op zaterdag 17 mei werden tijdens de Woon(genieten)dag in De Volgerlanden twee ‘luisterzuilen’ in gebruik genomen. Deze informatiezuilen staan in de ecologische zone in het Sophiapark en geven gesproken informatie over wat in de directe omgeving te zien is en gebeurt op het gebied van de flora en de fauna. Het is hiermee een echt educatief natuurpad geworden.

Het natuurpad in het Sophiapark maakt deel uit van de ecologische route die de Albasserwaard en de Hoekse Waard met elkaar verbind. Deze route loopt dwars door De Volgerlanden en is in het Westelijk deel nu aangelegd. In De Volgerlanden-Oost gaat dat de komende jaren nog gebeuren. De zone is bedoeld om dieren de ruimte te geven, zoals insecten, vogels, kleine zoogdieren e.d. Bij de inrichting van de zone is rekening gehouden met de eisen die gesteld worden aan hun leefgebied. Lopend op het wandelpad zie je een insectenhotel, eendenkorven, is er een vlindereiland, een vogeleiland, en staan er nu dus ook de twee luisterzuilen.

De zuilen laten hun informatie horen door met je voet een pedaal in beweging te brengen en zo de benodigde energie op te wekken. Door op de middelste ronde knop te drukken, ga je naar het volgende hoofdstuk. Op een heldere manier is te beluisteren hoe zichtbaar en onzichtbaar insecten en vogels leven. Per luisterzuil is meer te weten te komen over:
Insecten
In de wand langs het wandelpad is een insectenhotel gemaakt. Dit is een soort van schuilplaats voor insecten. Ook de planten, bomen en bloemen bieden een goede schuilplaats en beschutte omgeving om in te kunnen leven. Alle soorten insecten vinden hier hun eigen ideale leefomgeving. Je kan tegenkomen: vlinders, kevers, bijen, wespen, hommels, spinnen e.a.
Vogels
Aan de andere kant van de ecologische route in het Sophiapark, in de buurt van de Laan van Welhorst is het vogeleiland gemaakt. Daaromheen zijn eendekorfen geplaatst, waar watervogels in kunnen broeden. De meest voorkomende watervogels zijn bijvoorbeeld de eend, meerkoet en waterhoen.
Andere vogels die daar onder andere leven zijn de huismus, merel, meerkoet, mees, vink, roodborstje en kauw.

De informatie van beide luisterzuilen sluiten af met informatie over wat men zelf kan doen om insecten en vogels in de eigen tuin en omgeving te krijgen.

Ben je in de buurt, ga dan eens horen naar wat de informatiezuilen te vertellen hebben!