Het bouwen van je droomhuis
dinsdag 16 juni 2015
Nieuws

De eerste (mijl)paal.

Toen wij begin 2014 de mogelijkheden aan het verkennen waren om een huis te laten bouwen, had ik nooit verwacht dat de eerste paal pas dik een jaar later de grond in zou gaan. Want het leek allemaal zo simpel: we wisten precies wat we wilden en met welk budget we moesten rekenen. Appeltje, eitje, toch? Niet helemaal. Bijkomende factor – of misschien wel de belangrijkste - in het traject is namelijk het rekenen in centimeters. Maar óók rekening houden met wensen, eisen, mogelijkheden en beperkingen. En wanneer je zo’n traject voor het eerst ingaat, heb je nou eenmaal niet alle informatie voorhanden die nodig is om van je nieuwe woning ook écht je droomhuis te maken. Zo begonnen wij bijvoorbeeld met een cataloguswoning voor onze kavel. Een prachtig huis, maar de indeling voldeed niet helemaal aan onze wensen. Het verschuiven van wanden en rekenen in centimeters nam veel tijd in beslag en na maanden tobben hebben we alsnog een architect benaderd. Als ik eerder had geweten hoe prettig werken het is met een deskundige die vanuit jouw wensen aan de slag gaat, zat ons huis waarschijnlijk nu al in de afbouwfase. Mijn eerste tip als je overweegt om een huis te laten bouwen, is dan ook om niet té lang te blijven hangen in een woningontwerp dat niet aan al je wensen voldoet. Stel nooit je wensen bij, maar laat ze door een architect vertalen naar een eigen ontwerp. Het gaat tenslotte wél om je droomhuis! 

Het enige voordeel van die verloren tijd is dat we in ieder geval heel duidelijk wisten waar ons huis aan moest voldoen, esthetisch en praktisch gezien. Ik heb op Pinterest een moodboard aangemaakt voor de verschillende ruimtes in de woning. Denk aan ramen, lichtinval, stijl, kleuren en materialen, keuken, badkamer, werkkamer, tuinligging, etc. In de ontwerpfase enorm waardevol, want met al die zaken houdt de architect rekening. Tip twee: ga aan de slag met Pinterest!

Trommelgeroffel was heel toepasselijk geweest op het moment dat we de schets kregen die he-le-maal klopte. Ik weet nog dat ik even stil bleef om de reactie van mijn man af te wachten, terwijl de ‘wauws’ en ‘vind het ajb mooi’ door mijn gedachten speelden. Bij dit ontwerp voelde ik spanning, vergelijk het met een prille verliefdheid die je verder wilt ontdekken. Een opborrelend enthousiasme waar je gelukkig van wordt. Op dat moment realiseerden wij ons dat we het belangrijkste punt hadden bereikt: de basis van ons droomhuis klopte op elk onderdeel. Dan is het nog een kwestie van finetunen. Én - tip drie - op tijd een binnenhuisarchitect/interieurstylist inschakelen. Wat een meerwaarde! Oplossingen en originele ideeën worden meteen in het ontwerp verwerkt. 

Nu zitten de palen in de grond en gaat de bouw ein-de-lijk beginnen. Terwijl onze kids de eerste paal de grond in sloegen, stond ik daarnaast te trillen op mijn benen. Niet alleen door de kracht van het heien, maar ook doordat de eerste mijlpaal is behaald. 

Maaike